Rječina – zaboravljena kralježnica Kvarnera!

Rječina – zaboravljena kralježnica Kvarnera (foto: Grad Rijeka)

Dr. sc. Ivo Lučić je karstolog i novinar koji je svoj znanstveni život posvetio proučavanju Dinarskog krša. Ovih dana, ekipa Magazina Lanterna razgovarala je s njim na edukativnom druženju “Rijeka, ja” na lokaciji Vlaštić na Rječini gdje je održao predavanje.

U razgovoru je gospodin Lučić koji ispričao što je to Dinarski krš, kakav je bio odnos čovjeka prema rijeci nekad i kakav je danas, kakve iracionalne strahove nosi stanovništvo koje živi na području Dinarskog krša.

Rječina – dio Dinarskog krša

Rječina je dio Dinarskog krša koji se proteže od Udina do Skadarskog jezera zajedno sa Jadranskim otocima uključujući pola Jadranskog podmorja pa sve do sredine Bosne i Hercegovine. Dinarski krš se smatra najvećim krškim područjem u Europi, a ujedno je jedan od najvrjednijih u pogledu biodiverziteta.

Je li kompletan Dinarski krš zanemaren?

U podzemlju Dinarskog krša živi na tisuće podzemnih vrsta koje su još u ledeno doba tražile neki ugodniji okoliš za život te su endemi koji postoje samo ovdje. Zašto je Rječina zanemarena isto kao i cijeli Dinarski krš, bez obzira na svoju vrijednost i značenje, i još mnogo interesantnih stvari vezanih za Rječinu  ispričao je dr. sc. Ivo Lučić pa pogledajte razgovor u cijelosti.

Izvor: Magazin Lanterna, autor Marin Aničić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)