Nakon periski, slijedi li i pomor kunjki?

– U moru oko Silbe dogodio se pomor školjki kunjki – tvrdi Krešimir Serdarušić, zaljubljenik u more i dugogodišnji ronilac iz Zagreba, koji ljeto provodi na Silbi, a svoje opažanje podijelio je u Facebook grupi “Silba u srcu“.

Doslovno pomor!

“Doslovno pomor!! Nema više ni jedne žive kunjke! Nažalost, izgleda da je i do Silbe došla ta pošast. Pomor spužvi, periski, kunjki i ponegdje dagnji krenuo je iz južnog Jadrana i širio se prema sjeveru. Grozno. Ne želim ni zamisliti implikacije na ekosustav mora, na ribolov… Tužno”, napisao je u svojoj objavi.

– Prije petnaest dana ronio sam sa sjeverne strane Silbe, prema Olibu. Začudio sam se koliko je bilo kunjki, na stotine po stijenama na dubini od oko tri metra. Već sedmu godinu ronim na tom području od nekih kilometar, kilometar i pol, koje je poznato po kunjkama. Prije deset dana, kada sam opet prolazio, ubrao sam nekoliko njih za jelo i kad sam ih kod kuće čistio, jedna se otvorila i jako je zaudarala. Kunjke se inače teško otvaraju, a čim sam osjetio smrad, znao sam da nešto nije u redu.

Navalili lešinari volci

Druga neobična stvar koju sam primijetio je da je po stijenama s kunjkama bilo jako puno volaka, koji su poznati kao morski lešinari. Očito je već tada počeo proces masovnijeg ugibanja i raspadanja. Zadnji put sam na istom mjestu ronio prije tri dana. Nijedna kunjka više nije bila živa. Od najmanje do najveće, na tisuće uginulih školjki. Takav masovni pomor nikad do sada nisam vidio, a ronim 35 godina i jako dobro poznajem more – za Otvoreno more rekao je Krešimir Serdarušić.

Nažalost, nijedan primjerak uginule školjke nije zadržao, odnosno poslao na analizu, jer bez laboratorijske provjere nije moguće utvrditi koji je pravi uzrok masovnog ugibanja kunjki u podmorju Silbe.

Tisuće uginulih školjaka

– Nakon mene isto je primijetio i moj prijatelj iz Splita, također strastveni ronilac. Odmah me je nazvao i komentirali smo te tisuće uginulih školjaka, otvorenih ljuštura koje raznosi more. Prizor je stvarno zastrašujuć, ali, evo, drago mi je da ste nazvali i da ćemo makar pokušati doznati što se to događa s kunjkama. Bojim se samo da im se ne dogodi ono što se već dogodilo periskama, spužvama i nekim drugim morskim organizmima. Da polagano nestaju iz našeg mora… – podsjeća Krešimir.

Pomor periski u Jadranu je, nažalost, odavno apsolviran, a može li isti uzročnik, parazit, biti odgovoran i za stradavanje kunjki, pitali smo izvanrednog profesora dr. sc. Tomislava Šarića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, koji zadnjih nekoliko godina prati masovan pomor periski u Jadranu.

Kunjka, mušula – Arca noae (foto: LAGUR “Alba”)

Uzorci s terena

– Poznato mi je da je prije tri ili četiri godine baš na području Zadarske županije zabilježen slučaj masovnog pomora kunjki, ali za ovo što govorite o Silbi prvo je što čujem. Dosad nisam imao nikakve informacije, ali sada ću sigurno prvom prilikom otići na Silbu i pokušati izuzeti uzorak – kaže prof. Šarić, koji nas je za moguću raniju prisutnost ove pojave na Jadranu uputio na Laboratorij za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu, koji prati pojave masovnog uginuća životinja, pa tako i školjkaša.

I sredinom prošlog stoljeća (1949./1950.) došlo je do iznenadnog neobjašnjivog, katastrofalnog pada broja kunjki. Od tada se populacija postupno povećavala, a 2002. godine zabilježene su gustoće i do 13 jedinki po četvornom metru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.