Za štete na ribnjacima u 2021. isplatit će se 19 milijuna kuna

Štete na ribnjacima su goleme

U 2021. godini isplatit će se za štete na ribnjacima 19,3 milijuna kuna, otkrila je ministrica Marija Vučković tijekom nedavnog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Štete od ptica i drugih životinja

Naknada šteta isplaćuje se putem Ugovora o dodjeli državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima. Kako navodi u priopćenju resorno Ministarstvo, ugovori podrazumijevaju dodjelu bespovratnog iznosa ovlaštenicima dozvole za akvakulturu zbog šteta i izgubljene dobiti koje trpe od ptica i raznih životinja koje stalno ili povremeno obitavaju na uzgajalištima, a koje značajno negativno utječu na poslovanje uzgajivača slatkovodne ribe.

Za štete na ribnjacima od 2018. više od 66 milijuna kuna

„Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je nužnost isplate financijskih sredstava kako bi pomoglo ribnjačarima, ali i pridonijelo očuvanju okoliša i važnih bioloških staništa. U tu svrhu je za štete na ribnjacima od 2018. godine ukupno isplaćeno 66,7 milijuna kuna potpore iz Državnog proračuna, pri čemu će se u 2021. godini isplatiti iznos od 19,3 milijuna kuna.

Također, moram spomenuti kako i provedbom mjera Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, kroz koji je samo u ovoj županiji ugovorena vrijednost potpore od 12,4 milijuna kuna, kontinuirano potičemo sektor ribarstva i akvakulture. Istovremeno je na razini Hrvatske kroz navedeni Operativni program ukupno ugovoreno 2,3 milijarde kuna i isplaćeno 1,2 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Vučković.

Kormorani – glavni negativci

U svim se razgovorima kao najveći štetnici na ribnjacima spominju kormorani. Odobrenje za odstrel kormorana, koje su tražili ribnjačari koji se bave komercijalnim uzgojem slatkovodnih riba zbog velikih šteta koje te ptice čine ribljem fondu, izazvalo je neslaganje stručnjaka i društva za zaštitu ptica koji predlažu druge metode.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je u studenom 2017. godine dopuštenje ribnjačarstvima za odstrel jedinki velikog vranca (vrsta kormorana) u razdoblju do 15. veljače na područjima pojedinih ribnjaka. Ministarstvo je, nakon intervencije ornitologa i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u siječnju 2018. ukinulo sva rješenja o odstrelu. I od tada se muke po kormoranima na ribnjacima nastavljaju…

Ali, o kormoranima više drugi put. Zaslužili su zaseban članak…

Kormoran – veliki vranac (Phalacrocorax carbo)

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.