Razgovor s Petrom Novoselom – predsjednikom ŠRD Jastrebarsko

Već smo prošle godine pisali o jezerima Novaki – jaskanskim biserima i ribičkom raju. Spomenuli smo kako jezerima gospodari ŠRD Jastrebarsko i kako ekipa koja vodi društvo mnogo truda ulaže u uređenje voda i promociju ribolovnog sporta. Kako se u međuvremenu dogodilo još puno pozitivnih stvari, odlučili smo se za razgovor s Petrom Novoselom – predsjednikom ŠRD Jastrebarsko.

Već smo i ranije pisali o vodama kojima gospodari ŠRD Jastrebarsko. Možete li nam ukratko reći s kojim vodama upravljate i koliko trenutno ribiča društvo okuplja?

ŠRD Jastrebarsko gospodari sa dvije ribolovne zone koje se nalaze unutar ribolovnog područja Sava. Trenutno brojimo 240 članova.

Prva zona je Ribolovna zona unutar administrativnih granica grada Jastrebarsko, općine Krašić i općine Žumberak i u njoj se nalaze sljedeće vode:

VISINSKE VODE – POTOCI

 • Kupčina (od izvora do mosta za G. Kupčinu) – 29,2 km, 48,14 ha
 • Slapnica  – 9,5 km, 9,75 ha
 • Jaševnica – 4,2 km, 2,48 ha
 • Volavčica s potokom Toplica – 15,7 km, 20,97 ha
 • Reka – 12,8 km, 20,56 ha

NIZINSKE VODE – POTOCI

 • Okičnica sa pritokom Lisnjak – 24,6 km, 9,31 ha
 • Volavčica (od sela Novaki P. do kanala autoputa) – 8,1 km, 10,24 ha
 • Gonjeva – 9,6 km, 2,27 ha
 • Kupčina (od mosta za G. Kupčinu, ispod ceste Jastrebarsko-Karlovac) – još 850 metara nakon državne ceste D1
 • Sabirni kanal autoputa – 4,5 km, 36,68 ha

NIZINSKE VODE – RIJEKE

 • Kupa – Mirkopolje (polovina) – 5,3 km, 17,29 ha (na cesti za Ozalj nakon Podbrežja od drvene table Općina Krašić do table “Sretan put Zagrebačka županija” tj. početka mjesta Zorkovac)

NIZINSKE VODE – STAJAĆICE

 • Dubrava u D. Desincu – 2,55 ha
 • Park u Jastrebarskom – 0,86 ha
 • Gović u Jastrebarskom – 1,55 ha

Druga zona je Izdvojena ribolovna zona ribnjaci Novaki unutar administrativnih granica grada Jastrebarsko i u njoj se nalaze sljedeće vode:

 • Jezero broj 1 – Jedinica – 0,88 ha
 • Jezero broj 2 – Dvojka – 4,24 ha
 • Jezero broj 3 – Trojka – 7,07 ha

Važno je napomenuti da smo unutar zadnje tri godine u Izdvojenoj ribolovnoj zoni Novaki započeli uređenje još 3 jezera čija će vodena površina po završetku biti oko 11 hektara.

Po završetku uređenja jezera ista će biti uvrštena u Plan upravljanja i otvorena za ribolov

I na društvenim mrežama i Facebook stranici redovito pratimo Vaš rad. Nedavno ste nabavili i traktor s malčerom, što je uistinu pohvalno. Zbog čega je on bitan i na koji način će unaprijediti gospodarenje vodama?

ŠRD Jastrebarsko zadnjih 5 godina u Izdvojenoj ribolovnoj zoni ribnjaci Novaki radi na uređenju postojećih (navedenih gore, pod vodama kojima gospodarimo) i „novih“ jezera.

“Novih” je pod navodnicima jer se ne radi o stvaranju novih jezera već o revitalizaciji jezera koja su zapuštena uslijed propasti Sljeme poljoprivrede. Naime, u Izdvojenoj ribolovnoj zoni ribnjaci Novaki postoji ukupno 13 ribnjaka tj. jezera i preko 20 zimovnika.

Uslijed radova uređenja na svim tim jezerima došli smo do toga da danas na Novakima imamo skoro 6 kilometara uređenih obala tj. nasipa.

Zbog činjenice da raspolažemo sa toliko obale jedino rješenje za održavanje iste bila je kupnja traktora sa malčerom. Nabava traktora bio je jedan pomno isplanirani, ali u realizaciji vrlo mukotrpan i složen proces. Vrijednost traktora i malčera je skoro 200 tisuća kuna i bilo je vrlo teško zatvoriti financijsku konstrukciju za taj projekt. Na kraju smo više od ¼ sredstava dobili kroz natječaje i donacije fizičkih i pravnih osoba te kroz vlastita sredstva Preostalih ¾ financirano je kroz ugovor o leasingu. Samim traktorom i malčerom smo dobili samostalnost tj. neovisnost i sada je održavanje nasipa tj. obala jezera kojima gospodarimo u našim rukama.

Također, društvo je dobilo i nagradu Grada Jastrebarskog. Možete li nam reći nešto više o tome i koji je bio povod?

ŠRD je Nagradu Grada ustvari dobilo za 2020. godinu, ali uslijed epidemiološke situacije lani nije bilo svečane Skupštine gradskog vijeća povodom dana Grada pa nam je ista dodijeljena ove godine.

Kada radite stvari koje smo mi radili zadnjih 5 godina i to nadomak Grada (kompleks jezera Novaki nalazi se na 2km od centra Grada), takve stvari ne mogu proći nezamijećeno.

Da ne ispadne da je pandemija donijela samo loše stvari, slobodno mogu reći da nam je ona djelomično donijela i ovu nagradu. Naime, lani sa početkom pandemije i nesretnim lockdown-om građani Jastrebarskog su krenuli u šetnje svojim gradom i okolicom. Znatiželjne noge nekih naših sugrađana odvele su ih na Novake tj. jezera kojima mi gospodarimo. Sve ostalo je povijest. Krenuli su zvoniti telefoni, povlačilo nas se za rukav na ulici i sve to u namjeri da nam se čestita ili da nas se pohvali na onome što radimo na Novakima.

Vrlo brzo obale jezera u Novakima postale su omiljeno mjesto za šetnju, trčanje, biciklizam, promatranje ptica i ostale aktivnosti za puno građana Jastrebarskog. I svi oni su kroz razgovor ponavljali jednu stvar. Ne možemo vjerovati da ovakvo nešto postoji na korak do Grada.

Važno je napomenuti da je Sljeme poljoprivreda propalo početkom 90-ih godina prošlog stoljeća i da su ribnjaci ostali napušteni i prepušteni prirodi koja je kroz idućih 25 godina odradila svoje. Ja u šali volim govoriti da su jezera ustvari prije bila džungla kao u Kambodži.

Zbog svega ovoga grupa građana odlučila nas je predložiti za nagradu Grada i ovim putem im se zahvaljujemo. Isto tako zahvaljujemo se i Gradu na nagradi.


Iz ranije navedenog, vidimo da postoji suradnja s Gradom Jastrebarsko. Kako ste zadovoljni tom suradnjom i podupire li Vas Grad u radu?

ŠRD uspješno surađuje sa Gradom. Naravno da bi ta suradnja mogla biti još bolja, ali treba uzeti u obzir da u Jastrebarskom kao i u drugim gradovima i sredinama postoje važniji projekti i potrebe za koje je vrlo teško pribaviti financijska sredstva te da u niti jednoj gradskoj blagajni nema viška novaca.

Sve u svemu, mi smo zadovoljni sa suradnjom i Grad nam, kad je god to moguće, pomogle u realizaciji naših projekata – što financijski, što savjetima i prijedlozima.

Možda riječ dvije o učinjenom u proteklih nekoliko godina (a što smatrate značajnim) i planovi za budućnost?

Ufff, pod ovom temom mogla bi se napisati knjiga i to podeblja knjiga, ali potruditi ću se sve svesti pod razumne okvire.

Krenimo redom:

2016. godina – uređenje jezera broj 1

Uređenje jezera broj 1 obilježilo je 2016. godinu. Jezero je bilo zaraslo u vrbe, šikaru, prepuno mulja i svega ostaloga što je smetalo u ribolovu. Odrađeno je čišćenje jezera i danas je jezero površine cca 1,5 hektara.

Radovi u 2016. godini. Više na POVEZNICI.

2017. godina – uređenje jezera broj 3

U 2017. godini pristupilo se uređenju jezera broj 3. Prošireni su i utvrđeni nasipi te je uređeno 10 pozicija za ribolov.

Fotografije jezera su nastale krajem 2016. i početkom 2017. godine.

Uređenje jezera 3 2016. i 2017. godine

U 2020. godini preuredili smo 10 pozicija koje danas izgledaju ovako:

Više o uređenju jezera 3 pročitajte na POVEZNICI

2018. godina – uređenje jezera broj 0

2018. godine uredili smo jezero broj 0 i okoliš oko njega. Površina koju smo uređivali veličine je 2 hektara. Sve je bilo zaraslo u šikaru i poveće vrbe i agacije. Danas je ta ista površina skroz uređena i na njoj se nalaze dva manja jezera.

Krajem 2018. i početkom 2019. godine krenuli smo s uređenjem jezera broj 4. Očišćeni i utvrđeni su nasipi tj. cijela je površina jezera i samo dno očišćeno od raslinja i svega ostaloga. Nećemo puno pisati, samo ćemo napomenuti da je jezero bilo skoro nemoguće pronaći te 2018. godine.

Tu mislim na nasipe jezera, ali neka vam fotografije dočaraju ono o čemu govorim.

Obalu jezera 4, dužine od gotovo 450 metara, krase 33 boksa širine 12 metara i u svakome od njih nalazi se drvena platforma veličine 150 x 120cm. Ovo jezero će u budućnosti biti natjecateljska staza otvorena i za slobodni ribolov. Danas jezero broj 4 izgleda ovako:

Više o uređenju jezera 4 pročitajte na POVEZNICI

2020. godina – uređenje jezera broj 5

2020. godine nastavljamo sa radovima i krećemo u uređenje jezera broj 5. Jezero broj 5 u mnogočemu je slično jezeru broj 4 i bilo je skoro nevidljivo. Također je odrađeno čišćenje nasipa, utvrđivanje istih i čišćenje cijele površine jezera tj. njegovog dna.

Više o uređenju jezera 5 pročitajte na POVEZNICI

2021. godina – protupoplavni sustav

2021. godine odradili smo uređenje i izgradnju protupoplavnog sustava tj. sustava dovoda i odvodnje vode.

ŠRD je do sada u kompleksu jezera Novaki revitaliziralo 6 jezera i zbog navedenoga bilo je nužno omogućiti kvalitetnu dovodnju i odvodnju vode za ta jezera. Centralni kanal po kojem dolazi voda na lijevu stranu kompleksa jezera nije čišćen niti uređivan više od 30 godina, a i mnogi su ga iskoristili za ilegalno odlaganje otpada. Radi se o 500 metara kanala iz kojeg se vodom snabdijevalo 11 jezera tj. ribnjaka.

Prije uređenja sve je izgledalo ovako:

Na svakom jezeru ugrađene su preljevne cijevi koje će omogućiti nesmetan ispust viška vode.

Pročitajte više na POVEZNICI

Ovo bi bilo „ukratko“ o glavnim projektima kroz godine…

Ima toga još…

Uz sve ovo, zadnjih 5 godina očišćeno je preko 5000 metara dolaznih i odlaznih kanala za vodu do i od kompleksa jezera u Novakima. Napravljeno je mnoštvo betonskih brana tj. ustava za regulaciju vode. Asfaltirano je prvih 400 metara ceste na ulazu u kompleks jezera iz smjera stare karlovačke tj. državne ceste D1.

Na ostalim jezerima kojima gospodarimo, a nisu u Izdvojenoj ribolovnoj zoni ribnjaci Novaki, uređeno je gotovo kilometar obale. Iskopano je preko 500 metara kanala za oborinske vode. Napravljeno je i obnovljeno više od 500 metara cesta. Na sva jezera postavljene su table sa pravilima i obavijestima i da budem iskren još puno toga tj. toliko da se čovjek više niti ne može sjetiti što je sve odrađeno.

Kada zbrojimo sve ovo što smo ovdje naveli možemo reći da smo zahvaljujući našim naporima vrlo brzo postali meta svim vrstama ribiča. Zadnje 3 godine u goste nam dolaze ribiči iz cijele Hrvatske, a počeli su dolaziti i stranci. Šaranaši su nas otkrili malo ranije, a lani, kada je krenula štukomanija na jezeru broj 3, telefoni vodstva i ribočuvara bili su užareni. Rijetko koja voda u RH može se pohvaliti štukama dimenzija kao što su naši krokodili iz jezera broj 3.

Strategija, smjernice i plan rada

Što se tiče budućnosti, pred nama stoji još dosta posla. Kada sam preuzeo funkciju predsjednika ŠRD Jastrebarsko napisao sam jedan dokument koji se zove Strategija tj. smjernice i plan rada ŠRD Jastrebarsko kojeg sam kroz godine dopunjavao.

Sve u svemu, u njemu se nalazi sve ovo što smo do sada odradili i što još trebamo odraditi. 2020. godine bilo je 80. godina od osnutka ŠRD Jastrebarsko i povodom te obljetnice osjetio sam potrebu obratiti se javnosti jednim pismom koje smo objavili na Facebooku i našoj internet stranici.

U tom obraćanju ukratko sam naveo što smo sve napravili i što je još pred nama. Pred nama su tada bila još 3 velika projekta. Prvi kupnja traktora sa malčerom, drugi uređenje jezera broj 2 koje ima površinu veću od 25 hektara te treći – izgradnja ribičkog doma.

Evo s ponosom mogu reći da smo jedan projekt već odradili tj. kupili smo traktor sa malčerom.

U 2022. godini – uređenje jezera broj 2

U planu je iduće godine tj. 2022. krenuti u uređenje jezera broj 2, što podrazumijeva završetak utvrđivanja nasipa jezera i čišćenje šikare i raslinja na površini većoj od 5 hektara. Naime, jezero je površine preko 25 hektara, trenutno je lovno samo nešto više od 5 hektara, a preostala površina je pod šikarom i raslinjem (cca 5 hektara) i 15 hektara u šašu i trstici.

Po završetku nasipa i čišćenja 5 hektara jezera pokrivenog raslinjem tj. šikarom dobit ćemo uvjete da jezero možemo napuniti vodom do maksimalnog vodostaja i time na cijeloj površini jezera dobiti dubinu vode od minimalno 1 metra. Kod takvog vodostaja površina koja je trenutno pokrivena šikarom i trstikom postat će dostupna svoj ribi.

Paralelno sa svime što smo sada odradili ŠRD već 3 godine pokušava od RH dobiti dozvolu tj. pravo gradnje ribičkog doma koji bi bio kruna na sve ovo što smo do sada odradili.

Da budem iskren, navedeni projekt je zbog svih dosadašnjih radova malo zakinut jer jednostavno nemamo vremena baviti se istim. Plan je uložiti dodatne napore početkom 2022. i krenuti u realizaciju tog trećeg tj. zadnjeg velikog projekta.


Uz sve ove obaveze, a nije ih malo, stignete li se baviti i ribolovom? Biti predsjednik nije lako i troši dosta slobodnog vremena. Jeste li zadovoljni suradnjom i odazivom članstva?

Ovo pitanje je „šlag na tortu“ i već u samom pitanju krije se i dio odgovora kojeg ste kao autor istoga pretpostavili.

Ja sam ribič već skoro 40 godina. Živim 200 metara od jezera u parku Erdody i zahvaljujući ocu koji me uveo u svijet ribolova, a i tome da živim pokraj jezera, moj životni put u stalnom je dodiru sa ribolovom.

Nažalost, zadnjih 5 godina slobodni ribolov mi je samo pusta želja. Nije da uopće ne idem u ribolov, ali ti izlasci su smanjeni na minimum. Osim što svi ovi projekti iziskuju stalan rad na njima, otac sam i troje djece i imam radno mjesto koje iziskuje puno rada van uredovnog radnog vremena.

Danas predsjednik ribolovne udruge mora posvetiti dobar dio dana radu društva i biti u skladu sa mnoštvom zakona i pravilnika.

Tako da većina ribolova koje odradim nisu nešto kvalitetno pripremljeni niti odrađeni, a jedino što donekle stignem su moje obaveze po pitanju natjecanja u Feeder ligi. No, gledajući moje rezultate zadnjih par godina nije teško zaključiti da ni u tom natjecateljskom dijelu nisam 100% “unutra”.

Iskreno se nadam da po tom pitanju dolaze nova i bolja vremena. Sve manje je fizičkog rada. Manje-više smo sve što smo planirali izbetonirali, porušili i popravili tako da vidim svijetlo na kraju tunela. 🙂

Odaziv članstva – uvijek može bolje!

Što se tiče suradnje i odaziva članstva udruge nažalost situacija nije na razini koju bi ja i Izvršni odbor željeli. Ali, mislim da niti u drugim ribičkim društvima situacija nije puno bolja. Odaziv na radne akcije je vrlo slab i na nama je da dokučimo zašto je to tako i da pokušamo pronaći model koji će zadovoljiti rukovodstvo i članove udruge.

Na kraju, zahvaljujem se na Vašem interesu vezanom uz naš rad. Ovim putem zahvaljujem se svojoj ekipi, tj. ekipi koju sam okupio oko sebe jer bez njih ničega od ovoga ne bi bilo. Znam da sam i više dosadan i naporan sa rečenicom Još samo ovo…, ali da nisam takav teško da bi danas imali ovo sve što imamo.

Hvala svima još jednom i vidimo se na vodi!

BISTRO!!!


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)