Jeste li vidjeli vodenu salatu?

Zavod za zaštitu okoliša i prirode provodi akciju „Jeste li vidjeli vodenu salatu?“. Ovim putem želimo zamoliti sve ribiče i zaljubljenike u prirodu da obrate pozornost na moguću prisutnost te vrste.

Pluta na površini i blokira svjetlost

Vodena salata (Pistia stratiotes) je biljka slatkovodnih ekosustava koja pluta na površini vode. Lako se raspoznaje po specifično građenim svijetlozelenim sjedećim listovima, koji dolaze u rozeti. Listovi narastu do 20 cm i uglavnom se šire prema vrhu, s izraženim žilama koje se lepezasto šire iz baze. Prirodno područje rasprostranjenosti ove vrste nije točno poznato, no smatra se da prirodno obitava u tropskom i subtropskom području Azije, Afrike i Južne Amerike. Raste u sporim tekućicama i jezerima, močvarama, rezervoarima, kanalima za navodnjavanje, barama i jarcima. Vrsta se brzo širi na nova staništa slobodnim plutanjem u struji vode. Stvara guste pokrove na površini vode koji blokiraju prodor sunčeve svjetlosti što onemogućava rast i razvoj podvodnih biljnih zajednica i vodenih životinja, prvenstveno beskralježnjaka i riba te vodenih ptica.

Invazivna strana vrsta

U Europskoj je uniji invazivna strana vrsta. U Hrvatsku je unesena kao akvarijska ukrasna biljka te u svrhu uzgoja u botaničkim i privatnim vrtovima. U prirodi je prvi puta zabilježena 2017. godine u blizini Zagreba, u posebnom ornitološkom rezervatu Sava – Strmec gdje je uspješno uklonjena. Ove je godine uočen i uklonjen veći broj jedinki vodene salate na području Međimurske županije.

Vodena salata nalazi se na Unijinom popisu (popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji) i države članice EU dužne su nakon otkrivanja novih nalaza vodene salate poduzeti mjere iskorjenjivanja kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje.

Molimo vas da prilikom boravka u prirodi obratite pozornost na vodene površine te nalaz ove, ali i ostalih stranih vrsta dojavite putem mobilne aplikacije „Invazivne vrste u Hrvatskoj“ ili putem web obrasca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)